Her kan du finde gode råd og vejledning, hvis du har en medarbejder der skal vende tilbage til arbejde efter hjernerystelse. Længerevarende følger efter hjernerystelse kaldes også Postcommotionelt Syndrom og forkortes PCS, hvilket jeg anvender i denne artikel. Følgerne regnes som længerevarende af Dansk Center for Hjernerystelse allerede efter en måned.
Støtte og tillid er afgørende
- Udvis tillid til og omsorg for din medarbejder. Når man er ramt på sin evne til at arbejde, føler de fleste sig truet på en meget vigtig del af deres identitet. Vis den PCS-ramte, at han/hun hører til i arbejdsfællesskabet uden at presse på for at den ramte deltager i sociale ting. Det er utrolig vigtigt at føle, at man er en værdifuld del af ”flokken”. Det styrker aktivering af det sociale engagementssystem og mindsker negativ sympatisk aktivering. Dermed kan den ramte medarbejder bedre tænke klart og får færre symptomer, når han/hun føler sig tryg og værdifuld.
- Stol på at den ramte har ret, hvis han/hun siger at en belastning er for meget. PCS-symptomer er ofte usynlige og meget svære at forstå for andre.
Langsom optrapning
- Trap langsomt op både mht. tid og kompleksitet af opgaver. Trap ikke op på begge dele samtidig. Dvs. hvis man trapper op i tid, så skal man vente med at trappe op i antal opgaver eller i kompleksitet af arbejdsindhold indtil kroppen har vænnet sig til at være afsted på arbejde i det længere tidsrum.
- Giv hjælp med struktur og realistisk planlægning inkl. hyppige pauser (fx hver time) uden snak eller forstyrrelse.
- Undgå tidspres på alle mulige måder, da det aktiverer det sympatiske nervesystem helt uforholdsmæssigt meget for de fleste PCS-ramte.
- Undgå multitasking i begyndelsen eller så længe, det er nødvendigt. Helst simple opgaver og en ting ad gangen i begyndelsen.
Gode rammer
- Stil hvilerum til rådighed, hvis muligt. Eller tillad at den ramte medarbejder ofte går en tur udenfor eller på anden måde trækker sig væk for sig selv.
- Meget gerne ene-kontor uden forstyrrelser.
- Hjemmearbejdsplads kan være en stor fordel, så transport og forstyrrelser undgås.
- Ikke deltage i store møder og fællesdage i begyndelsen, da det er uforholdsmæssigt hårdt for den PCS-ramte pga. bombardement af sanseindtryk og mange sociale relationer at navigere efter. Belastningen gør, at store møder og fællesdage sjældent giver udbytte for den ramte. Mange oplever efterfølgende 2-3 dages forværrede symptomer eller bliver syge. Hvis man derimod giver den ramte “fri” til at arbejde alene på kontoret eller hjemme, så kan der opstå en win-win situation. Den PCS-ramte undgår en svær overbelastning og får i stedet arbejdsro og en lettere arbejdsuge.
Hjælpemidler
- Installer iristech.co på computeren som giver et bedre lys og mindsker flimmer. Begge dele nedsætter belastningen ved skærmarbejde og kan forlænge det tidsrum, den ramte kan sidde og arbejde ved en skærm.
- Gode lysforhold ved arbejdsstationen, der kan dæmpes. Undgå lysstofrør og andre skarpe eller direkte lyskilder samt lyskilder der blinker.
- Oplæsning af tekst. For nogle kan det være en stor støtte at kunne få tekst læst højt. Hjælp medarbejderen med at få det til at fungere, hvis det kan være en støtte. Den ramte skal ikke sidde selv og bakse med at få dette til at fungere, da det kan være meget anstrengende, når man kun kan se på skærm kort tid ad gangen og får hovedpine af at koncentrere sig. Det gælder i øvrigt alle IT-tekniske udfordringer. Mange computere og telefoner har mulighed for oplæsning af tekst. Desuden kan al tekst, der kan markeres, kopieres ind i Googles Translate-funktion, hvor der er mulighed for at trykke på en mikrofon og få teksten læst højt. OBS: oplæsning kan gøre det nemmere at tilgå tekst, men det tager tid at vænne sig til og er også udfordrende for koncentrationsevnen. Det er ikke alle, der får nok ud af det til, at det er indsatsen værd.
- Indtaling af tekst. For nogle er det en hjælp at kunne diktere tekst med sin tale. Diktering kan slås til på mange telefoner og computere. Det er også noget man skal vende sig til, og teksten skal stadig rettes til. For nogle er det en hjælp, for andre er det ikke. Programmet Dictus kan være vejen frem, men kræver rigtig mange ugers øvelse og tilvænning, før det evt. bliver en lettelse ved skrivning af tekst.
- Stil ørepropper eller noice canceling høretelefoner til rådighed, hvis nødvendigt. Støj på arbejdspladsen er meget forstyrrende for en lydfølsom person og kan mindske koncentrationsevnen og generelt tære på den sparsomme energi. Men det er bedre at skabe rolige arbejdsforhold, hvis det er muligt.
Andre vigtige ting at være opmærksom på
- Afhold evt. løbende statusmøder (fx bare et kvarter hver 14. dag), hvor småting kan vendes under uformelle forhold, så ting kan tages i opløbet, før de vokser sig store. Hold en venlig og omsorgsfuld tone og undgå kontrol og fordømmelse, da møderne kan risikere at give negativ effekt, hvis den ramte medarbejder føler sig overvåget og presset til at skulle præstere fremskridt fra gang til gang.
- OBS: når medarbejderen begynder at kunne arbejde på 50-75 % af tidligere niveau, skal man være ekstra opmærksom. Dér begynder det at lugte af, at den ramte kan det samme som før skaden, og mange glider tilbage i gamle vaner og arbejdsmønstre, og både den ramte selv og omgivelserne forventer pludselig, at han/hun kan præstere som før. Der er der stor risiko for overbelastning og tilbagefald på dette tidspunkt, hvis ikke man passer på.
Rådgivning om tilrettelægge af optrapningsforløb efter hjernerystelse
Hvis I ønsker hjælp til at tilrettelægge et optrapningsforløb til en medarbejde der skal tilbage til arbejde efter hjernerystelse, er I meget velkomne til at kontakte mig. Jeg kan både rådgive om optrapning i timer, tilrettelæggelse af opgaver, passende udfordringer, gode pausemuligheder, eventuelle hjælpemidler, skærmtilpasning og meget andet.
Links
Her kan du downloade Dansk Center for Hjernerystelses vejledning til arbejdsgivere om medarbejderes tilbagevenden ved længerevarende følger: Vejledning til arbejdsgivere (dcfh.dk)
At vende tilbage til arbejde efter PCS minder ofte om at vende tilbage til arbejde efter stress med den ekstra udfordring, at der er forskellige PCS-symptomer, der skal tages hensyn til ud over et stresset nervesystem. Det er min erfaring, at det generelt kan tage noget længere tid at vende tilbage efter hjernerystelse, end hvis den pågældende medarbejder “kun” havde fået stress. Det vil naturligvis afhænge af PCS-symptomernes sværhedsgrad, arbejdsopgaverne, mulighed for hensyn på arbejdspladsen osv. Men da der også er store sammenfald imellem tilbagevenden efter stress og PCS, indsætter jeg her et link til en rigtig god vejledningsside fra Arbejdsmedicinsk afdeling på Regionshospitalet Gødstrup i Midtjylland. Der er bl.a. forslag til en optrapningsplan.