
Har du svært ved at håndtere, at have fået symptomer efter hjernerystelse? Eller savner du en metode til energiforvaltning, som du selv kan anvende? Mange, der er blevet ramt af hjernerystelse, oplever efterfølgende, at de lider af hjernetræthed, at deres energiniveau svinger meget hen over dagen, og at de bliver overvældede af synsindtryk og lyde, hvilket dræner dem for energi. Dette kan føre til kraftige symptomer i form af fx svær hovedpine, svimmelhed og kvalme. Der kan også være problemer med at samle tankerne, med at formulere sig, med tristhed og meget mere.
Jeg har herunder beskrevet nogle værktøjer og lagt arbejdsark til download, som du kan anvende selv. Hvis du har svært ved at arbejde med energiforvaltning og med dine symptomer efter hjernerystelse selv, så kan du prøve at høre, om du kan få hjælp gennem fx din kommune. Du er også meget velkommen til at kontakte mig og høre, hvad jeg kan tilbyde dig.
Metoder til energiforvaltning efter hjernerystelse
Energiforvaltning med Lyssignalet og ugeskema
Hvis du oplever, at din energi svinger meget eller kun rækker til halvdelen af dagen, så kan du måske have gavn af at lære energiforvaltning ved hjælp af Lyssignalet (også kaldet Trafiklyset). Det er en energiforvaltnings-metode, hvor man markerer sine aktiviteter med enten rød, gul eller grøn farve, alt efter hvor energikrævende de er. Røde er meget energikrævende, gule er lidt energikrævende, og grønne er energigivende.
Metoden går ud på, at man tegner sine aktiviteter ind i et ugeskema og på den måde får et visuelt billede af, hvor meget en ‘hjernebatteri’ bliver drænet på en dag, og hvordan det påvirker ens symptomer.
Ugeskema til registrering af din energi hen over dagen
En anden metode kan være at du registrerer din energi løbende hen over dagen. Denne metode kan være god, hvis du har svært ved at stoppe op og mærke, om du har brug for en pause. Læs mere her:
Energiforvaltning ved synstræning
Der er mange, der har behov for at gå til synstræning efter en hjernerystelse. Men synstræning kan være rigtig hårdt og svært at gennemføre, hvis man har det meget dårligt. Jeg har mange gode erfaringer med at hjælpe hjernrystelsesramte med at lære passende energiforvaltning omkring synstræning, så man kan få effekt af synstræningen uden at få det rigtig dårligt af den. Læs mere her:
Energiforvaltning ved synstræning
Følelse af stress efter hjernerystelse
Arbejdspapir om det autonome nervesystem
Det autonome nervesystem styrer dine basale kropsfunktioner og regulerer dem løbende. Det sørger for at regulere din hjerterytme, muskelspænding, vejrtrækning, fordøjelse og meget mere. Det styrer, hvor højt eller lavt ‘gearet’ du skal være på baggrund af en tolkning af sanseindtryk fra omgivelserne samt de forventninger og tanker, du har om, hvad der sker eller skal ske.
Hvis du føler, at du har fået stress efter hjernerystelsen eller at du meget nemt bliver forskrækket, så er dit autonome nervesystem nok blevet påvirket efter hjernerystelsen til alt for hurtigt at gå i kamp/flugt-tilstand (‘fight or flight’). Det er ofte tilfældet for de personer, jeg arbejder med til hverdag. Det kan også være, at du oplever pludselig at ‘lukke helt ned’ og blive meget trist, hvilket er en form for ‘spil død’-forsvarsmekanisme.
Her kan du læse mere om, hvordan du kan forstå dit autonome nervesystems reaktioner og hjælpe dig selv til at regulere dem i løbet af dagen. Metoden der bygges på hedder “Window of tolerance”, oversat til Tolerancevinduet.