Kalenderføring i en fysisk papirkalender er et virkelig godt redskab til energiforvaltning. Mange af os har efterhånden de fleste af vores aftaler ført ind i en mobilkalender. Det fungerer godt, da den er lige ved hånden, og da vi kan sætte den til at give os påmindelser. Men mobilkalenderen er ikke så velegnet til at give et større overblik – og slet ikke til at give ro i sindet. Det er derimod en papir-ugekalender, hvor man helt lavpraktisk skriver sine aktiviteter ind i hånden.
Realistisk ugeplanlægning
Ugekalenderen bruger jeg i min undervisning som et redskab til at planlægge en realistisk uge, hvor der både er plads til energikrævende aktiviteter og til pauser og fritid. De fleste af de mennesker, jeg møder med PCS har en konstant uro i kroppen. Mange har ofte også angstprægede tanker liggende i baghovedet, der knytter sig til de mange daglige gøremål og energikrævende aftaler, møder og behandlinger, som hele tiden presser sig på. Det kan virke fuldstændigt uoverskueligt at overkomme det hele.
Man slæber ofte en stor to do-liste med sig hver eneste dag, over alle de ting, der burde gøres, men som man ikke kan overskue. De tynger og dræner dig for energi, da hjernen opfatter dem som lige vigtige – som om du burde nå det hele på en dag! Men hvis du begynder at kigge på tingene og får sorteret dem og plottet dem ind i din kalender, kan de blive lettere at overskue. At tage stilling i stedet for at fortrænge styrker følelsen af at have kontrol. At udvælge sig én enkelt ting fra listen at skulle gøre i dag i stedet for ubevidst at føle, at du burde få klaret det hele, styrker evnen til at overkomme opgaven. Så er der meget større sandsynlighed for, at du rent faktisk får noget gjort. Og efterfølgende kan du slappe af med god samvittighed.
Det at have PCS betyder for de fleste mennesker, at de skal økonomisere med deres energi på en helt ny og uvant måde. Det kan føles som om, man ingenting kan udrette, når man ikke kan køre i samme tempo, som man er vant til. Det får de fleste, jeg møder, til at føle, at de er bagud hele dagen. Og når de så endelig har lidt energi, så tænker de, at de skal prøve at indhente en hel masse og ender ofte med at overbelaste sig og skal ligge brak resten af dagen plus måske et par dage ekstra.
Fordel det nødvendige over ugen og planlæg hviletid
Realistisk ugeplanlægning handler om at kigge på sin to do-liste, finde ud af hvad det er allermest nødvendigt at få gjort (inklusiv indkøb, tøjvask og alt det andet kedelige, som vi normalt ikke planlægger, men bare får gjort) og så lægge det ind i ugeplanen med tid nok til, at det rent faktisk kan blive gjort. Hvis det vil tage lang tid, skal der planlægges pauser undervejs. Desuden skal der også planlægges længe tidsrum til hviletid eller fritid, så man ikke kommer til at sige “ja” til for mange aftaler. Hvis kalenderen er fri, så har vi tendens til at fylde den op – derfor skal mindst hver anden aften reserveres til hviletid for de fleste.