Råd nr. 1: Planlæg fra slut til start
Når du skal planlægge en større opgave, kan du gøre din tidsplan mere realistisk ved at begynde din planlægning bagfra. Så er du mere sikker på at få tid til det hele. Tænk over:
- Hvornår skal jeg være færdig?
- Hvor meget tid vil jeg sætte af til buffer? Din egen deadline kan fx sættes et par dage før afleveringsdatoen
- Overvej de forskellige processer én for én -> Hvor lang tid tror jeg, at den og den proces tager?
- Redigeringsfase
- Skrive sammen -> læse igennem, få sammenhæng
- Hvor lang tid tager det at skrive de forskellige afsnit? Indledning, metode, analyse, konklusion…
- Når ovenstående er tænkt igennem, kan du bedre vurdere, hvor lang tid du kan tillade dig at bruge til indledende læsning og udvælgelse af litteratur
- OBS: Begræns dit valg af litteratur hurtigt!
Råd nr. 2: Udarbejd en tidsplan
Nu er du klar til at udarbejde en tidsplan med dead-lines for del-processer. Jeg vil foreslå dig at printe en kalender ud, fx fra kalendersiden.dk, og skrive deadlines ind med blyant, så der kan rettes til undervejs.
- Indregn hvornår du har behov for hjælp fra andre til at læse igennem, kommentere og evt. rette til
Råd nr. 3: Begræns din litteratur
Udvælg hvilken litteratur, teori eller lignende, som din opgave skal bygge på. Begræns dig meget fra start af, så bliver literaturen eller teorien nemmere at overskue og opgaven lettere at skrive. Husk at du trods alt kun skriver en opgave og at du har begrænset tid til rådighed.
- Sæt gule lapper ind med noter undervejs, når du læser – ellers kan man ikke huske, hvor de vigtige oplysninger stod bagefter.
Råd nr. 4: Saml alle dine noter i ét dokument
- Udarbejd et dokument med overskrifter til alle de afsnit, du regner med at skulle have med i opgaven.
- Mens du læser litteratur, så skriv tanker og gode formuleringer ind i dokumentet de relevante steder, hver gang du får en idé.
- Hvis du har svært ved at sidde foran en skærm i længere tid ad gangen, så print ud, så d har et stykke papir til hver overskrift og tag noter i hånden. Så kan du nøjes med at skrive dine noter ind en gang imellem uden at du samtidig skal tænke over, hvad du skal skrive. På den måde begrænser du din skærmtid og deler samtidig opgaven op i mindre og mere overkommelige bidder.
Råd nr. 5: Kom videre når et afsnit er 80 % færdigt
Skriv kun de enkelte afsnit ca. 80 % færdige i første omgang. De sidste formuleringer og finpudsning kan tage uforholdsmæssigt meget tid – men ofte kommer det til dig, når du går i gang med at skrive det næste afsnit. Eller også kan du måske få hjælp til at få det læst igennem og rettet lidt til senere.