Efter at have fået hjernerystelse har mange behov for at holde flere pauser hver dag for at lade hjernens “batteri” nok op til at kunne holde hele dagen. Dette skyldes, at med en hjernerystelse følger ofte en stor træthed. Samtidig har hjernen fået sværere ved at filtrere sanseindtryk fra omgivelserne fra, hvilket yderligere tapper den for batteri meget hurtigere, end man er vant til.
Det at holde en pause, er ikke altid nok. Det er også væsentligt, hvad pausen bliver brugt på, for at du føler, at du får mere ro på nervesystemet og gerne også lidt ny energi. Jeg bliver ofte spurgt om, hvad der kan være idéer til gode hjernepauser, og jeg vil her dele et par stykker:
- Sid i en behagelig stol i 5 minutter og læg mærke til din vejrtrækning. Dette kan være pause nok, eller du kan supplere med en simpel kropsscanning og et par dybe vejrtrækninger:
- Sæt dig godt til rette. Sid gerne med støtte i nakken.
- Ret din opmærksomhed på, hvordan din mave bevæger sig ud og ind, når du trækker vejret.
- Slap af i ansigtet – i kæben – i skuldrene – i maven – i lårene og i fødderne.
- Træk vejret dybt ind – og pust langsomt ud. Gentag et par gange.
- Lad nu din vejrtrækning passe sig selv igen lidt tid.
- Begynd langsomt at bevæge kroppen lidt igen, og ret derefter din opmærksomhed tilbage til rummet omkring dig og dine gøremål.
- Gå en lille tur. Find det mest rolige sted i nærheden. Gå tilbage igen – det behøver ikke at tage mere end 5-10 minutter i alt.
- Lav en kop te og giv dig god tid til hele processen. Hav dit fokus rette imod sanseindtryk fra teen og giv slip på tanke om, hvad der skete lige før, og hvad der skal ske lige om lidt. Mærk dampen, indånd duften, mærk koppens varme, pust på teen… Tag imod pausen imens den køler lidt af. Mærk sanseindtrykkene, når du drikker teen.
- Lav en tallerken grønt og frugt. Vask, skræl, skær ud og ret an. Giv dig tid til processen ligesom med teen.
- Lav et par blide strækøvelser eller en behagelig yogaøvelse.
- Bevæg dig et andet sted hen med et simpelt, praktisk formål. Gå ud med skrald eksempelvis. Hvis du er på arbejde, så kan du tage en pause ved at gå et andet sted hen i bygningen eller i området og hente et eller andet – fx en ny kuglepen eller kaffe fra den fjerneste kaffeautomat.
- Giv dig god tid på toilettet. Når du vasker hænder, så mærk efter, hvordan vandet omslutter dine hænder og se, hvordan det glitrer.
- Hør 10 minutter af en hyggelig lydbog eller podcast. Det skal være noget, du har fundet på forhånd, og som er let at give slip på igen.
- Lyt til en mindfulness-lydfil på 5-10 minutter mens du sidder eller ligger behageligt. Du behøver ikke at være opmærksom og lytte efter – bare slap af. Sæt evt. samtidig en alarm (med en behagelig ringetone) til at “vække” dig efter 15-20 minutter, hvis du har behov for at give helt slip og falde lidt hen uden at falde rigtig i søvn.
- Sæt dig og kig ud af vinduet i lidt tid på noget, der er lang væk. Det er afslappende for øjnene. Kig på et træ, nogle fugle eller på skyer.
- Læg puslespil, tegn eller farvelæg mønstre, hvis du kan finde ro i dette. For nogle er det afslappende, for andre er det anstrengende for øjnene.
- Gå udenfor og pluk et par blomster eller kviste og sæt dem i vand på dit bord 🙂
Du kan udvælge et par stykker af ovenstående pauser at prøve af. Mange små, forebyggende pauser på en dag – eksempelvis én hver time – er ofte mere effektivt end en lang pause, når du først er blevet udmattet. Men det er også meget muligt, at du har glæde af at kombinere små pauser med en reel lur. Du må prøve dig frem og finde ud af, hvad der virker bedst for dig.
God fornøjelse – Kh Lea
Læs også Mange små pauser
Skriv et svar