Hjælp efter hjernerystelse kan fås flere steder
Hvis du har behov for undervisning i energiforvaltning efter en hjernerystelse eller i vejledning omkring håndtering af dine symptomer, vil jeg gøre dig opmærksom på, at du har mulighed for at rette henvendelse til din kommune og forhøre dig om, hvad de evt. kan tilbyde dig. Jeg arbejder selv med dette på Center for Specialundervisning for Voksne (CSV) i Københavns kommune, og her kan borgere frit henvende sig og har mulighed for at få visiteret et gratis undervisningsforløb, hvis behovet falder inden for rammerne for Lov om Specialundervisning for Voksne.
Forskel på hvor tidligt du kan få hjælp
Du skal være opmærksom på, at CSV København tilbyder hjælp til håndtering af langvarige følger efter hjernerystelse, og at der skal være gået tre måneder efter en hjernerystelse, før du kan henvende dig.
Det vil også være muligt at få hjælp efter hjernerystelse på flere andre specialundervisningscentre eller kommunikationscentre rundt omkring i landet; spørg hvor tidligt du kan henvende dig det pågældende sted.
Der er lavet en rapport i 2020, Kortlægning vedr. PCS-tilbud ved institutioner tilknyttet Danske Tale-, Høre- og Synsinstitutioner (DTHS), som viser et meget forskelligartet billede hen over landet:
Du kan finde en oversigt over Danske Tale-, Høre- og Synsinstitutioner (DTHS) her:
I nogle kommuner kan man også få forløb med udgangspunkt i Lov om aktiv beskæftigelse via sit lokale jobcenter. Det kan også være, at din læge kan henvise dig til et tilbud i sundhedsregi. Vær desuden opmærksom på, at der er en del forsikrings- og pensionsselskaber, der tilbyder forløb til hjernerystelsesramte.
Model over indsatser
Jeg har lavet denne model for at anskueliggøre nogle af de indsatser, som kan være relevante efter en hjernerystelse. Der er en bred vifte af offentlige og private indsatser, og der er forskel på, hvilke der er tilgængelige forskellige steder i landet. Der kan selvfølgelig også være andre, end dem jeg har medtaget her.
Du er meget velkommen her i min private praksis
Du er naturligvis også meget velkommen til at rette henvendelse til mig om vejledning i min private praksis, Hjerneliv, hvor jeg hjælper hjernerystelsesramte med at skabe gode rammer efter en hjernerystelse – både fysisk og psykisk. Jeg tager imod henvendelser når som helst efter skaden og har meget kort ventetid.
Som privatpraktiserende hjernerystelsesvejleder kan jeg tilbyde konkret rådgivning og vejledning omkring, hvordan du håndterer de udfordringer relateret til din hjernerystelse, som du har behov for hjælp til. Jeg vil tage udgangspunkt i, hvad du fortæller mig om din skade og dit symptombillede samt evt. om din familie- og beskæftigelsessituation, så vejledningen bliver så relevant for dig som muligt. Du kan vælge at deltage i en enkelt samtale, eller vi kan mødes flere gange over en længere periode, hvor du fra gang til gang kan arbejde med konkrete strategier og værktøjer.
Emner der kan tages op
- Forstå dine symptomer og lær at håndtere og evt. mindske dem gradvist
- Hjælp til at navigere i andre indsatser
- Behandlingsmuligheder
- Energiforvaltning
- Pausestrategier
- Hvordan du kan bygge en hverdag op, der ikke overbelaster dig
- Håndtering af diverse hverdagsudfordringer med hjernerystelse
- Udarbejdelse af optrapningsplan ved tilbagevenden til arbejde
- Kommunikation med dine nærmeste om hjernerystelsen
- Håndtering af bekymringstanker
- Gode søvnvaner
- Hvordan skærmbrug gøres mere hjernerystelsesvenlig
Er du interesseret i vejledning hos mig i Hjerneliv?
Hvis du gerne vil høre nærmere om, hvad jeg kan tilbyde, så klik her.