Hvis du gerne vil vide, hvor du kan søge efter hjælp efter en hjernerystelse, så læs videre her.
En hjernerystelse er en meget kompliceret størrelse. Der kan ske påvirkning af hjernen på mange forskellige måder, og da påvirkningerne ikke er til at se på gængse skanningsbilleder (CT og MR) og er meget svære at måle på, kan det hele forekomme meget ukonkret.
Heldigvis har vores hjerne et stort beredskab til at reparere på sig selv. Således går mange hjernerystelser over uden behandling eller andet end en korterevarende hvileperiode, hvilket jo er helt fantastisk. Men når det ikke går over af sig selv, så kan du og din hjerne have brug for hjælp for at få det bedre.
Viden om skader efter hjernerystelse støtter rehabiliteringen
Det kan være svært at finde ud af, hvad der lige præcis er sket i netop din hjerne og nakke ved dit hovedtraume. Stadig kan det være en stor lettelse og hjælp efter en hjernerystelse at tale med en person, som anerkender og forklarer, at der er sket noget helt konkret og fysisk i din hjerne, i dit nervesystem og formodentlig også i din nakke, som forklarer dine symptomer.
Jeg får gentagne gange fortalt, at mange læger, neurologer og sågar også neuropsykologer neglicerer, at der ved langvarige følger efter hjernerystelse er tale om konkrete forandringer eller småskader på hjernen. Jeg gætter på, at dette kommer sig den konsensus, der i mange år har været omkring, at den vigtigste behandling ser ud til at være at informere patienten om, at prognosen er god. Dette har i mange år været den primære vejledning, som praktiserende læger har kunnet finde på sundhed.dk, ud over vejledning om hvile, undgåelse af skærm i begyndelsen og at gå langsomt frem med dagligdags aktiviteter. Der er vel næppe noget forkert i dette, det er bare så utilstrækkeligt! Nu står der heldigvis meget mere på sundhed.dk både for sundhedspersonale og for borgere. Stadig kan jeg dog finde følgende citat:
“Behandlingen er individuel i forhold til den enkelte persons problemer. Den vigtigste behandling er at informere om, at de fleste bliver helt raske i løbet af nogle få måneder.” https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hjerne-og-nerver/sygdomme/neurokirurgi/hjernerystelse-senfoelger/ (4/3 2021)
Er hjernerystelsen gået over eller ej?
“Hjernerystelsen er gået over for længst, nu skal du bare i gang igen,” får mange at vide. Og selv om det på sin vis er sandt (selve “hjernerystelsen” er teknisk set slut, det er de langvarige følger/forandringer/symptomer, der stadig er tilstede), så medfører denne negliciering og nedtoning af de fysiske skader (mange er meget imod ovehovedet at bruge ordet “skade”) at den ramte kan komme til at føle en stor skyld og skam ved at have langvarige følger. “For hvis hjernerystelsen er slut, så er der vel ikke noget rigtigt galt? Men hvorfor føler jeg så, at alting er galt? Er jeg ved at blive skør? Er det hele bare noget psykisk?!”
Psykiske eller fysiske symptomer?
Sandheden er i mine øjne, at det både er noget fysisk og noget psykisk. Psyken kan ikke skilles ad fra det fysiske, da tanker og følelser udspringer af neurologiske og kemiske processer. Men selv om der er en psykisk komponent, så er det ikke din skyld. Vores psykiske reationsmønstre er tæt forbundet med vores autonome nervesystems tilstand. Jeg ser i næsten alle mine PCS-sager tegn på, at det autonome nervesystem er blevet påvirket – hvilket giver sig udspil både i tilsyneladende uforklarlige fysiske symptomer samt i, at kroppen hurtigere går i alarmberedskab. Dette alarmberedskab opleves af de fleste som overdrevne psykiske reaktioner (kamp/flugt-tilstand eller kollaps), og reaktionernes intensitet øges i takt med træthed, smerter og sansemæssig overstimmulering. Også omgivelsernes reaktioner spiller ind samt de krav, der stilles til dig i dit liv.
Skab gode rammer for restitution
Så mens du venter på at dine symptomer forhåbentligt og sandsynligvis går stille og roligt over, så giv din hjerne og krop gode betingelser i denne restitionsproces, da det er meget væsentligt. Du og dine pårørende kan orienterer jer om forholdsregler og eventuel behandling på Dansk Center for Hjernerystelses hjemmeside, https://dcfh.dk/information-om-hjernerystelse-til-patienter-og-paaroerende/raad-om-hjernerystelse/. De har i januar 2021 udgivet en National Klinisk Retningslinje med anbefalinger til behandling af hjernerystelse. Der findes også en Quick guide både på dansk og på engelsk.
Du kan også finde vejledning hos Hjernerystelsesforeningen, https://hjernerystelsesforeningen.dk/akut-vejledning/ og endelig kan jeg varmt anbefale bogen: “Hjernerystelse – kom godt igennem” Af Troels W. Kjær og Loa Opstrup.
Hvor kan du få hjælp efter en hjernerystelse?
Hvis dine symptomer ikke er gået over efter en måneds tid, så kan du overveje, om du og dine pårørende har behov for hjælp i processen. Ovenstående links samt bogen er stadig meget nyttige. Desuden kan der være mulighed for at få hjælp til en hensigtsmæssig håndtering af symptomerne gennem din kommune; ofte på et af landes kommunikationscentre eller specialundervisningscentre, som er organiseret under DTHS (Danske Tale-, Høre- og Synsinstitutioners). Klik her for at komme til DTHS hjemmeside https://dths.dk, klik på MEDLEMMER og vælg din region. Eller kontakt din egen kommune.
Det skal dog siges, at tilbudet til PCS-ramte er endnu meget forskelligt fra kommune til kommune, og at det desværre ikke er alle steder, der er nogen (eller relevant) hjælp at hente.
Du (eller endnu bedre en pårørende) kan også undersøge, om dit forsikringsselskab eller pensionsselskab har tilbud til hjernerystelsesramte. Der kan også være mulighed for økonomisk kompensation i en periode.
UlykkesPatientForeningen har også en god hjemmeside at søge viden og hjælp på. De har også UlykkesLinjen, som du kan ringe op til og få gratis og uvildig vejledning omkring dine muligheder og rettigheder. https://www.ulykkespatient.dk/
Der findes en del private aktører og behandlere rundt om i landet. Det er lidt en jungle, så tjek evt. mine links øverst på forsiden af denne hjemmeside.
Endelig håber jeg også, at hjemmesiden her kan hjælpe dig i processen. Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du vil booke en tid hos mig. Læs mere her.